Fång


Mindy

Ni som känner mig och vet min historia kanske också känner till att min första häst, Mindy, var en så kallad "fångponny". Den hästen betydde för mig vad Ironia betyder för mig idag, men hon hade vad man kallar för kronisk fång och fick mot slutet ett fånganfall varje vår. Hon avlivades vid 16 års ålder eftersom jag då växt ur henne och vi inte orkade kämpa mer. För det var ju en ständig kamp att hålla fången borta. Vissa gånger gick det över bara på någon dag, andra gånger tog det längre tid.

Några år senare halkade jag in på det här med naturlig hästhållning och fick ett lite annat perspektiv på det här med fång etc. Jag tror fullt och fast att om jag, eller någon annan i min närhet, känt till vad jag vet idag så hade Mindy kunnat leva och må bra idag. Det är det som driver mig till att informera och diskutera fenomenet fång, samt att hjälpa alla "fånghästar" jag stöter på.

Om jag kan rädda någon annans "Mindy", då känns det inte lika förgäves.



Fång

Vad är då fång, egentligen?

Det finns olika sorters fång. Dels finns belastningsfång, det är inte något annat än en kombination mellan felaktigt verkad hov och en abnormal belastning som exempelvis i samband med skada i något annat ben.

Sedan brukar man prata om två olika sorters förgiftningsfång, foderfång och förlossningsfång.

Foderfång är det alla är så rädda för och som blir vanligare år för år. Det var det som Mindy hade och som de allra flesta fånganfallen beror på. Kort sagt är foderfång en slags magförgiftning. Hästen äter eller har ätigt något högst olämpligt och får problem i magen som resulterar i problem i hovarna.

Förlossningsfång kan uppkomma om det blir komplikationer och inflammation i samband med fölningen. Då sprids också toxiner i kroppen som ställer till det i hovarna.

Det som gör det hela lite komplicerat är dels att alla börjar stirra på hästens hovar när den får fång. Men det är ju inte där problemet kommer ifrån!
Av någon anledning har det blivit populärt, inom barfotarörelsen inte minst, att tro att man bara måste fixa till hovarna så är allt bra igen.

Problemet är inte så enkelt.



Foder

Innan hästen kan bli bra måste man finna orsaken till förgiftningen, dvs vad är fel i hästens mat? Det finns massvis av forskning ang vad fånghästar skall äta och svaret är skrämmande enkelt; precis samma som de flesta andra hästar borde äta. Men det är ju just det där borde som är kruxet.

Idag tenderar vissa ge sina hästar kraftfoder i mängder och sedan lite hö på det. Det är komplett vansinne.

Hästar är inte gjorda för att äta säd. Frön, säd och nötter är för gnagare. Hästar behöver stora mängder stråfoder över hela dagen och natten. Hästar i det vilda betar runt 20 timmar om dygnet! Vissa hästar kan behöva tillskott då de antingen inte tillgodogör sig näringen eller gör av med mer än de kan få i sig, men vanliga friska hästar klarar sig fint på fri tillgång på hö/hösilage och mineral och vitamintillskott. Betfor eller andra sockerprodukter ingår inte i någon hästs behov.

Hästar är precis som vi, de tycker att sött är gott. Men precis som för oss människor är inte socker bra för oss. Därför är pelletsfoder att undvika eftersom de ofta innehåller melass för att binda pelletserna. Likaså pelletsmineraler! Det är ungefär som att tro att sockerflingor är nyttigt!

Den vanliga sortens bete, med åker efter åker av välgödslad, insådd vall är inte bara oerhört tråkig, den är även för rik för vanliga hästar! Rik på fett, saftigt gräs (av i bästa fall tre olika sorter) som kommer att förvandla vilken häst som helst till en tunna. Vissa försöker lösa detta genom att låta hästen gå på bete på dagen och stänga in den i stall på natten. Förkastlig rysk roulett och onödigt krångligt! Avvara lite skog istället! Skogsbete innehåller många intressanta växter förutom vanligt gräs, det ger skugga mitt på dagen och lär hästarna att lyfta på fötterna. Vanligt och sunt är att kombinera skog med äng eller hugga upp lite större gläntor där det snart växer ordentligt med ätbara växter.

Riktigt känsliga hästar, som exempelvis Mindy, mår gott på i princip enbart skogsbete under sommaren. För de som får den att sitta kvar kan greenguard eller liknande vara ett alternativ. Jag har dock hittills bara hört om såna som inte suttit kvar ens fem minuter...

Annat som man måste tänka på är att övergångar mellan olika foder eller olika skördar hö måste ske ytterst försiktigt. Alla hästar har känsliga magar, men "fånghästar" är ofta ännu känsligare pga sin redan närvarande imbalans i magen.



Hovarna

Hovbensrotation finns egentligen inte. Men vänta, SÅ knäpp är jag inte. Naturligtvis har jag sett med egna ögon vad som händer med fånghovar. Hovbensrotation är ett begrepp för ett fenomen som inträffar med hovarna hos en häst som har fång. Problemet är bara att se orsak och verkan. Hovbenet sitter där de alltid sitter, rakt under hästen. Det som egentligen händer är att hovkapseln lossnar ifrån hästen!

Nu när vi fått det lilla missförståndet avklarat är lösningen enkel. När förgiftningen är hävd så hjälper vi helt enkelt hästen att växa ut en ny, frisk hov. Tyvärr är det här det oftast går fel med dagens hästar.

Man skyller gärna på djupa böjsenan i det här fallet, en sena som går ifrån under hovbenet, över strålbenet och upp längs med hästens ben. Dragkraften från den senan sägs vara det som "roterar" benet. Det har dock bevisats att hovbenet fortsätter "rotera" även efter att djupa böjsenan kapats. Men så är det ju inte hovbenet som roterar heller utan hovkapseln som stöts bort. I dess absoluta extrem har fång varit känt för att orsaka att hela hovkapseln stöts bort, lossnar! Kvar blir egentligen bara kötthoven och hovbenet.

Även det går att rehabilitera eftersom hovbenet sitter kvar på sin plats, men det torde vara en onödigt plågsam och långdragen process eftersom hela hovkapseln måste växa ut ifrån början.

Jag rekommenderar alltså inte att man påbörjar en rehabilitering på en häst vars hovkapslar lossnat helt. Den rehabiliteringen skulle ha påbörjats för länge sedan. Däremot är det aldrig försent att rehabilitera en häst som har livsgnistan kvar i ögonen!



Rehabilitering

Det första man måste göra vid alla fånganfall är ta reda på varför. Vänd på alla stenar och hitta alla möjliga orsaker. Hos en häst är det en långvarig skada i korset, hos en annan ett gravt beroende av bark hos ett giftigt träd. Innan orsaken är avslöjad kommer du att riskera återfall och fortsatt smärta.

Hur hjälper man då en fånghäst att läka hoven? Genom en naturlig verkning!
Skorna skall väck omedelbums och du får anlita en bra hovvårdare. Hästen kan vara öm i början och det kan vara idé att diskutera med hovvårdaren om hur ni skall hjälpa hästen på bästa sätt. Som jag sagt förut är rörelse den bästa boten. I det här fallet är det inte bara bra för hovens tillväxt och läkning, utan även för att få ut toxinerna ur kroppen. Lösdrift är himla bra för att tillåta att hästen rör på sig hela dygnet...

Smärtstillande är bra för att få hästen att självmant börja röra på sig. Vissa smärtstillande är dock inte så bra för magen, vilket kan sinka återhämtningen där. Därför bör man kolla upp möjligheterna till alternativ och i annat fall göra sitt bästa för att minska åverkan. Exempelvis inte använda smärtstillande under längre period än absolut nödvändigt. Jag har hört om smärtstillande akupunktur till exempel, som rimligtvis borde vara snällt mot magen. Till råga på allt måste man försäkra sig om att man inte överdoserar utan ger precis så mycket som hästen skall ha. Det bör veterinären ha koll på.

För naturligtvis har ni kontakt med veterinär, även om just er veterinär inte är så insatt i naturlig hästhållning och kanske till och med råder emot att råda bot på fången på detta vis. Om inte annat så kan ni ju överbevisa honom eller henne!

Till sist kan jag ju rätta till ett annat litet missförstånd; kronisk fång. Kronisk betyder, som många kanske vet, permanent/oläkbar. Men kronisk fång är inget annat än återkommande fånganfall eftersom man inte rättat till orsaken/orsakerna till förgiftningen! Att en häst fått fång två gånger innebär alltså INTE att den är dömd för livet, men det hoppas jag att ni redan har förstått.



Slutligen

För er som inte känner att ni har möjligheten att ge hästen det den behöver för att tillfriskna och bli bra igen kan jag erbjuda rehabilitering i min lösdrift.

Ingen mer häst skall behöva avlivas pga fång!