Hovåkommor

Hov med allvarlig strålröta



Här kommer jag att skriva om enklare hovåkommor som hästägaren själv kan bekämpa (med hjälp av kompetent hovvård). 

Strålröta. När svamp och/eller bakterier angriper strålhornet. Det kan bli mjöligt, gojsigt, lukta illa eller en kombination. Gemensamt är att strålen faller sönder och blir mindre. Dessutom kan hästen ömma om man petar i strålfårorna. Den som håller i hovkniven måste skära rent strålen och skära bort allt angripet horn. Sedan måste hästägaren behandla och bekämpa tills strålen är helt frisk. 

Lamellrandsröta. När svamp och/eller bakterier angriper lamellranden. Lamellranden blir då alldeles svart och gojsig, eventuellt vit och mjölig. Om man inte behandlar kan rötan gå långt upp längs lamellerna och bilda sk. hålväggar. 

Behandlingarna av dessa båda finns det många av och det som funkar för en häst funkar inte automatiskt för en annan. Hitills har jag hittat dessa, kom gärna med fler om ni har några som fungerar! Grunden i alla är att skura med såpavatten innan om man kan, och gärna låta det torka ordentligt innan man behandlar med medlet. Nu sorterat efter förmodad giftighetsgrad. Ett tips är att börja med det som är minst giftigt.

  • Kollodialt silver. Torka ut hovarna efter rengöring genom att exempelvis ställa in hästen i en box med rent spån i någon/några timmar. Gör sedan i ordning ett fotbad med 2dl kollodialt silvervatten/hov, antingen i dubbla eller trippla fryspåsar som tejpas runt kotan eller i soakingboots. Låt hästen stå i detta tills vattnet sugits upp av hoven. Det skall göras en gång och sedan är förhoppningsvis problemet avhjälpt. Rekommenderas! Finns i webbutiken

  • Silversalva. Applicera efter rengöring varje dag. Går rötan upp mellan ballarna kommer silverlotion åt bättre. Mycket milt mot hästen men mycket elakt mot bakterierna. Rekommenderas! Finns i webbutiken

  • Äppelcidervinäger och vatten. Blanda en matsked äppelcidervinäger i en liter vatten och låt hoven dra i tjugo minuter varje dag. 

  • Hypocan. En spray, följ instruktionen. Finns i webbutiken

  • Jodopax eller VirkonS. Blanda en lite starkare lösning och spraya hovarna varje dag, eller ännu hellre låt hovarna stå i fotbad några minuter varje dag. 

  • Blåspray. Spraya varje dag. 

  • Dry Feet. En spray, följ instruktionen. Giftig. Var försiktig så att inte medlet kommer på din eller hästens hud.

  • Tjära. Luktar illa och är kladdigt, men man behöver inte smörja oftare än varannan dag eftersom det sitter kvar så bra. Det gäller även människohuden så använd handskar! I ren form är tjära väldigt giftigt men effektivt. Finns i webbutiken som tjärspray vilken är mildare och inte lika kladdig

  • Trush Buster/Rengör strålen En liten flaska med blått medel som brukar rekommenderas av många hovslagare. Innehåller formaldehyd som är mycket starkt bakteridedödande och effektiv mot svamp och virus men samtidigt mycket, mycket giftigt. Finns i webbutiken

Man måste även komma ihåg att se över hästens foderstat. Felutfodring och framför allt överutfodring är en stor bov i dramat. Särskilt om hästen har envis, återkommande röta måste man felsöka foderintaget hos sin häst. Se mer under Fång och under Foder.

När det gäller alla andra "fel" som trånghov, dålig hornkvalitet, sprickor etc finns ett undermedel så bra att det inte kan säljas i affärer; RÖRELSE. 

Rörelse ökar blodcirkulationen, vilket skyndar på läkningen och förbättrar hornkvaliteten. Rörelse får hoven att växa ned snabbare. Hovmekanismen är det enda som kan rätta till en trång hov. Optimera hovmekanismen genom naturlig hovvård och rör på hästen! 

Rörelse i kombination med en naturlig hovform är det bästa för hoven!